Kärlek


Filmkväll | Romantiska filmer


Vad kan väl vara mysigare än en romantisk hemmakväll? Lite god middag och sedan en trevlig film i soffan? Vi rankar några av världens och Sveriges bästa romantiska filmer. Glöm inte att anteckna filmerna så att du kommer ihåg dem när det är dags att hyra dem i videobutiken inför er romantiska kväll.
   Den som är en riktig filmälskare har i många fall redan sett de flesta filmer här nedan, ett tips är då att kolla in IMDB (Internet Movie DataBase) ranking av de mest populära romantiska filmerna just nu (uppdateras varje vecka).Amelie från Montmartre (fransk romantik)
Amelie är en ung servitris i Paris som brottas med ensamheten i en storstad, boendes ensam i en lägenhet och med endast sporadisk kontakt med sin familj. Hennes liv tar en ny vändning när hon hittar ett gammalt plåtskrin gömd under en golvlist i lägenheten. Det gamla skrinet innehåller saker och minnen som en gång i tiden lagts där av ett barn som bott i lägenheten. Amelie spårar upp den nu vuxna mannen och återbördar anonymt skrinet till honom, och kan på avstånd observera hur denna mans liv tar en positiv vändning av alla minnen som kommer över honom från hans barndom. Amelie upptäcker nu en ny mening med livet. Garanterad udda men feel-good film!
Amelie från Montmartre (IMDB: 8.6/10p)
Produktionsår: 2001


Två filmer på en kväll: Before Sunrise och Before Sunset
Before Sunrise (svensk titel: Bara för en natt) och Before Sunset (svensk titel: Bara för en dag) lämpar sig utmärkt för det nyförälskade par som vill se två episka romantiska filmer i rad.
    I Bara för en natt får vi stifta bekantskap med amerikanen Jesse som via en tågtur genom Europa stötter ihop med Fransyskan Celine. Tillsammans spenderar de en dag i Wien under vetskap om att detta förmodligen blir deras första och enda dag tillsammans, Jesse skall nämligen tillbaka till USA dagen efter. I denna film får vi följa Jesse och Celine genom deras uppriktiga samtal med varandra. Carpe diem i kubik! På bara några timmar har de pratat med varandra mer än vad många gör med sin livspartner under ett helt liv.
    I Bara för en dag, uppföljaren, för vi uppleva det magiska ögonblick när Jesse och Celine åter träffas efter nästan ett decennium i Paris. Nya fantastiska samtal tar vid - och frågan finns naturligtvis där - skall Celine och Jesse nu förena sina liv eller inte?
Bara för en natt (IMDB: 8.0/10)
Bara för en dag  (IMDB: 8.0/10)The Notebook
Svensk titel: Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta
Det gripande romantiska dramat mellan Allie, flickan från familjen med anor, och Noah en ung man från en inte lika belevad familj. Dessa två unga människors öden flätas samman under en sommarromansen som sedan når sitt ofrivilliga slut p.g.a. av klasskillnader och familjens motvilja. Åratal senare, när Allie är förlovad, möts de igen - och känslorna från den där sommaren finns fortfarande kvar.
(IMDB: 8.0/10) Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta
Produktionsår: 2004


Så som i himmelen (Svenska)
Michael Nyqvist spelar världskänd dirigent som efter ett sammanbrott återvänder till sin födelsestad i Norrland. I den lilla byn upptäcker Daniel Daréus (spelad av Nyqvist) något han aldrig hann med i sitt jäktiga dirigentliv - att kärleken och livslusten finns även ute på den norrländska landsbygden.
(IMDB: 7.5/10) Så som i himmelen
Produktionsår: 2004


Tillbaka till Kärlek och Dejting
7 gamla Hollywood-klassiker
Kategori romantik
(Länkar till IMDB)

1. Pretty Women
2. Borta med vinden
3. Du har mail
4. Broarna i Madison County
5. När Harry mötte Sally
6. Sömnlös i Seattle
7. Love Actually